Mnoge žene pate od bolova, ukočenosti i pritiska tokom trudnoće, a često osećaju dodatni stres u svom telu. To je možda jedan od razloga zašto sve više trudnica otkriva koristi prenatalne masaže. Popularnost prenatalne masaže rezultat je i trenda zdravog života, pogotovo tokom trudnoće. Današnje trudnice traže alternativne pristupe poboljšanja tradicionalnih zdravstvenih usluga.

Masaža tokom trudnoće je terapeutski rad koji je usmeren na posebne potrebe trudnice, s obzirom da njeno telo prolazi kroz promene. Terapija masažom poboljšava funkciju mišića, cirkulaciju i opsti telesni tonus, oslobađa od mentalnog i fizičkog umora. Dodir je bitan za majčino fizičko i emocionalno stanje dok se privikava na novi izgled svog tela. Bez obzira na individualne okolnosti, telo trudnice se menja i pod uticajem je stresa. Masaža predstavlja posebnu pažnju za trudnicu, koja uzvraća pažnjom prema novom životu koji se rađa u njoj.

Bol u leđima uobičajen je u trudnoći (kao i tokom dojenja ili nošenja male dece). Može se smanjiti masažom celih leđa, vrata, nogu, stopala i laganim glađenjem trbuha. Slaba cirkulacija takođe pogađa trudnice, pomoć može biti masaža tela koja stimuliše i poboljšava prokrvljenost tela. Masaža nogu, glađenje od članaka prema bedrima, može pomoći opuštanju tela, smanjenju bola i oticanja nogu (treba izbegavati dodirivanje proširenih vena). Za žene koje muči nesanica, umirujući efekt masaže može pomoći opuštanju i smirenju. Neke trudnice tvrde da lagana masaža stomaka uspavljuje fetus.

Trudnice trebaju posetiti svog lekara pre masaže. U slučajevima kada lekar ne preporučuje masažu donjeg dela leđa i stomaka, masirajte lice, ruke i stopala.

Koristi prenatalne masaže

 • Emocionalna podrška i nežnost
 • Relaksiranost i pomoć pri nesanici i oslobađanje od stresa
 • Smanjenje pritiska na delove tela koji su najopterećeniji, kao što su članci, donji deo leđa i karlica
 • Smanjenje osećaja bola u vratu i leđima koju uzrokuje neravnoteža mišića i slabost
 • Pomoć pri zadržavanju pravilnog držanja tela
 • Priprema mišića potrebnih pri porođaju
 • Smanjenje oticanja ruku i nogu
 • Smanjenje bola kod išijasa
 • Sprečavanje grčeva u listovima
 • Pomoć kod glavobolje i bolova u sinusima
 • Olakšanje kod grčenja mišića, bolova u leđima, vratu, kukovima i nogama
 • Poboljšanje cirkulacije krvi i limfe koja smanjuje oticanje
 • Povećavanje gipkosti kože
 • Podrška fizičkoj i emocionalnoj energiji majčinstva

Okolnosti u kojima se masaža ne bi trebala obavljati

Masaža je korisna gotovo za svakoga. Čak i za trudnice s višeplodnom trudnoćom, no postoje neka stanja koja mogu ili ne moraju biti povezana s trudnoćom, ali isključuju masažu ili određene vrste masaže. To uključuje trudnice s povećanim rizikom prevremenog porođaja, žene s krvnim ugrušcima ili krvnim poremećajima, ili ostale smetnje i oboljenja, npr:

 • Jači vaginalni iscedak (voden ili krvav)
 • Dijabetes
 • Zarazna bolest
 • Temperatura
 • Povraćanje
 • Bol
 • Preeklampsija
 • Visok krvni pritisak
 • Jutarnje mučnine
 • Bolovi u stomaku
 • Proliv

Mnogi terapeuti pre trudničke masaže preporučuju da imate pisanu potvrdu od svog lekara.

Delovi tela koji se ne bi trebali masirati

 • Kožni osipi, otvorene rane, masnice
 • Područja pod upalom
 • Proširene vene

Potrebno je spomenuti još jednu meru opreza. Direktan i stalan pritisak ne bi se smeo primjenjivati na područje između članka na nozi i pete. Mnogi fizioterapeuti i refleksolozi smatraju ovo područje povezano s matericom i vaginom te se misli da jak pritisak na ovo područje može uzrokovati prevremeni porođaj. Pretpostavljajući da nema drugih razloga, masaža se može raditi na ostatku stopala.

Kada i kako masirati?

Zbog velikih telesnih i hormonalnih promena koje se pojavljuju kod buduće majke, neki lekari ne preporučuju masažu tokom prvog tromesečja. To je vreme kad se majka treba prilagoditi svojoj trudnoći kako bi se osećala ugodno. Drugo i treće tromesečje je dobro vrreme za početak s prenatalnom masažom.

Ne preporučuje se jaka masaža, trudnica ne bi nikad smela osetiti bol. Najbolji način da se odredi optimalna jačina pritiska je otvorena komunikacija između trudnice i osobe koja ju masira.

Losioni bez mirisa najbolji su odabir jer mnogim trudnicama smetaju snažni mirisi.

Eterična ulja za korištenje tokom trudnoće su: mandarina, neroli, petitgrain, ylang-ylang, geranij, limun, sandalovina, čajevac.

Ulja koja nisu pogodna su: seme anisa, arnika, bosiljak, žalfija, čempres, komorač, jasmin, smreka, mažuran.

Za ugodnu masažu važna je i atmosfera. Slabije osvetljenje, ležanje na toplom, mekanom stolu. Tiha muzika u pozadini omogućuje da se lakše opustite i odlutate. Neki terapeuti koriste muziku u čijoj su pozadini detetovi otkucaji srca, neki koriste sveće kako bi podigli raspoloženje, a i ugodno mirišu. Obavezno recite terapeutu ako vam bilo šta od toga smeta. Nekad je to muzika ili miris, a to se može vrlo lako promeniti.

Masaža se preporučuje jednom nedeljno tokom drugog tromjesečja, a dva puta nedeljno ili više tokom trećeg tromesečja je dobra mera.

Masaža predstavlja posebnu pažnju za trudnicu, koja uzvraća pažnjom prema novom životu koji se rađa u njoj Fit-Life fitness klub Novi Sad
 

Wellness - masaže Fit-Life fitnes klub Novi Sad:

Fitnes i teretanaCene din
Teretana neograničeno 2,800
Grupni treninzi neograničeno 2,800
Teretana 12x 2,400
Grupni treninzi 12x 2,400
Teretana 8x 2,000
Grupni treninzi 8x 2,000
Teretana neograničeno 8-16h 2,300
Termin teretane 300
Termin grupnog treninga 300
12x teretana + 4x grupni treninzi 3,000
12x grupni treninzi + 4x teretana 3,000
8x teretana + 8x grupni treninzi 3,000
6x teretana + 6x grupni treninzi 2,800
Teretana pola meseca 1,600
Grupni treninzi pola meseca 1,600
Personalni trening 12x 120 €
Sauna termin 300
Sauna mesec dana uz paket teretane ili grupnih treninga 1,000
Korisni saveti Fit-Life-a

Jedna od najbitnijih stavki, koja je ključna za uspeh svakog treninga, je svakako vreme koje odredite za vežbanje. Savršeno vreme za vežbanje je jutro, ali još bolje ako to podrazumeva svako jutro. Ono sto vas sprečava je verovatno posao, ali osim posla problem je i naš organizam koji je ujutru umoran. Ukoliko želite ozbiljno poraditi na sebi, zaboravite na izgovore „umoran sam, bezvoljan sam, nikako ne mogu da ustajem rano ujutru...". Zanimljivo je videti da mnogi poslovni ljudi i glumci ustaju čak u 4 ili 5 ujutro kako bi trčali ili išli u teretanu svaki dan. Pored toga što je trening u ranim jutarnjim časovima najbolji za vaše telo i celokupno zdravlje, nakon svakodnevnih obaveza ostaje vam slobodnog vremena.

1. Čak preko 90% profesionalnih sportista trenira u ranim jutarnjim časovima. Ako želite da trenirate ujednačeno i redovno, mnogo ćete više postići ako to bude prvo što ćete raditi kada se probudite.

2. Druga stvar je - metabolizam. Kada vežbate ujutru metabolizam se „podiže" i ostaje tako nakoliko sati, pa čak i 24 časa. To znači da sagorevate kalorije tokom celog dana, ujutru sagorevate masne naslage kao energiju i time smanjujete nepotrebne zalihe, i sve to samo zato sto ste aktivno započeli dan.

3. Trenirajući ujutru, osetićete da vam je kondicija daleko bolja tokom čitavog dana i bićete poletni i aktivni bez velikog zamora.

4. Mnogi su primetili da im jutarnje vežbe regulišu apetit, da su manje gladni nego obično. Jutarnjim treningom podstičemo organizam na pravilnu ishranu. Organizam će vam tražiti nešto zdravo i kvalitetno. Jednostavno, više ćete razmišljati o obrocima koje unosite u organizam. Moramo da vam napomenemo da je bitno da se budite uvek u isto vreme. Ukoliko radite suprotno, to zbunjuje vaš organizam, tako da nikad nije spreman za novi dan.

5. Ako ujutru praktikujete redovan trenng, telo će na to naviknuti i već koji sat ranije, prilikom procesa buđenja, proradiće endokrini sistem i početi polako da otpušta hormon rasta, time pojačati i proizvodnju testosterona (time i seksualni apetit).

6. Čak i tokom noći, u procesu spavanja, organizam će regulisati razmenu materija i punjenje naših mišićnih vlakana izgradivim materijalom. Telo će mirnije obavljati svoje funkcije, jer sada tačno zna kada ustajete i koliko vremena mu je na rapolaganju da dovrši sve hemijsko-biološke procese.

7. Bićete zadovoljniji samim sobom, jer znate da činite nešto za sebe i organizam, dnevne obaveze i problemi će vam izgledati lakši i lakše ćete se odmoriti nakon završenog posla, a samim ti i uveče lakše zaspati

8. Vaš imunološki sistem će ojačati i već ujutro tokom treninga ćete se oznojiti i tako odstraniti veliki deo nepotrebnih i otrovnih materija iz organizma, tako da će telo moći lakše da se bori sa zdravstvenim problemima, gradskim zagađenjima i slično.

9. Ne kaže se uzalud „u zdravom telu - zdrav duh". Ukoliko redovno upražnjavate jutarnji trening i vaša mentalna sposobnost će se pojačati. Krv će vam se brže pročisti i time u mozak dolaze veće količine kiseonika koje podstiču njegov rad (lakše ćete pamtiti). Primetićete manje glavobolja, zamaranje mozga i jako dobru koncentraciju, što pomaže, naravno, i u školi i na poslu.

Kontakt: Fit-Life fitnes klub, Novi Sad, Srđan Antunić, mob:065 605 47 05, email:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Copyright © Fit-Life fitnes centar, Novi Sad, 2013, sva prava zadržana.